Velkommen til OrgelPub på Oskars og Levanger Kirke

Fredag 2. desember er det mulighet til en trivelig førjulskveld med Julemusikk,

Juleøl og trivelig pubmiljø.

Vi starter kvelden på Oskars  med kort presentasjon av årets

lokale juleøl og etterhvert noen smaksprøver.

Det blir så en presentasjon av kveldens musikk av organistene Ola og Wout,

samt sangeren Morten Kvaal

Vi vandrer til kirka og her  blir det julestemning med flott orgelmusikk, sang og i anledning kvelden spiller Ola Bosnes sin egen "Improvisasjon over

 Bolt IPA"

-ølet som er oppkalt etter Nidarosbiskopen Aslak Bolt

Etter konserten går turen tilbake til Oskars og kåseri av prf. Idar Kjølsvik om nevnte biskop og ølet som er oppkalt etter ham; EC Dahls Bolt Ipa.

-smaksprøver

Premiering.

Din nummererte billett er med i trekking av  kveldens premie

som er:

Besøk i Oskars Ølkjeller/museum

sammen med pubeier, organister, sanger og kåsør.

Det trekkes tre premier.

Bilettsalg kun ved inngang på Oskars arr.dag.


Organiserer orgelpub
Organistene Ola L. Bosnes og Wout Bosschaart skal hylle ølet med en orgelpub fredag 2. desember.


Steinar Eggen, steinar.eggen@innherred.no

Innherred
Levanger
Steinar Eggen

 

De samme herrene gjennomførte en lignende

seanse i kirka og på Oskars på sensommeren,

denne gangen blir den et enda større arrangement

som skal skape førjulsstemning i trehusbyen.

 

Først skal tonen settes på den tradisjonsrike

puben med flere ølsorter enn noen andre utesteder

i Midt-Norge, før det blir orgelkonsert i Levanger

kirke – som også er arena for Levanger kulturkirke.

Hyller Bolt

Og øl er definitivt kultur, sier initiativtakerne Ola L. Bosnes, Leif Sollund i Oskars Pub & Bar og teologiprofessor Idar Kjølsvik.

Sistnevnte var en selvskreven deltaker under det første orgelpub-treffet, og feirer denne gangen bursdag – både på puben og i kirka. Den ølelskende professoren skal også bidra underveis – med et kåseri om Aslak Bolt – som var erkebiskop i Nidaros fra 1428 til 1450. Han var trolig den viktigste personen i gjenoppbyggingen av nasjonen etter svartedauen, og Bolt sørget for at geistlig jord ble bygslet vekk til vanlig folk – og humledyrking til øl ble en plikt for alle norske bønder.

Og det er opplest og vedtatt at religionens menn har vært svært bidragsytende til utviklingen av alkoholholdig drikke i Norge. Det bekrefter da også Idar Kjølsvik i sitt kåseri på Oskars om drøyt to uker. Den drøyt 1.000 år gamle kristenloven slår fast at øl skal brygges.

–Kong Olav slo fast at det skal brygges rikelig mengder øl, og at det ventet straff til dem som ikke ville brygge, sier Idar Kjølsvik, som samtidig vil dokumentere at ølet også var sentralt i reformasjonen og i Martin Luther og hans teser. Også Luther var en ølhund.

–Han besøkte jevnlig de tyske kneipene, og ølet preget nok mye av det kloke han sa – men også det mindre smarte han fortalte – i de flittige bordtalene, forteller Idar Kjølsvik.

Pubvert Leif Sollund gleder seg til arrangementet, og er rimelig sikker på at det blir fullt hus denne kvelden. Det hele starter med en velkomstøl, før aktørene vil ha en kort introduksjon om kveldens program i Levanger kirke.

–Etter ett glass eller to, går turen til kirka og en konsert vi gleder oss veldig til. Der blir det også julemusikk og sang av dyktige Morten Kvaal, sier Leif Sollund.

Ølmuseum
Noen overraskelser kommer også, men programfestet er en improvisasjon av kantor Ola L. Bosnes over EC Dahls Bolt IPA, oppkalt etter den legendariske erkebiskopen i Nidaros. Etter en konsert på om lag en time i kirka, går turen tilbake til Oskars og det nevnte kåseriet signert professoren bosatt på Levangernesset.

–Er det anledning til å stille kun på deler av seansen?

– Nei, her må du være med på alt! sier organist Ola L. Bosnes, vel vitende om at dette er en pakke med åndelig og fornøyelig innhold i så vel puben som i kirka. Orgelbrus og leskende øl skal forenes, og lokale ølhunder har litt av hvert å velge i hos Leif Sollund på Oskars. Utestedet har en usedvanlig samling av forskjellige ølsorter fra alle verdensdeler, og er rett og slett et sjeldent ølmuseum – alle interesserte kan besøke.


steinar.eggen@innherred.no